onsdag 13 april 2011

Muscovadohjärtan

Bakar ju inte alltför ofta småkakor, men tyckte att nu kunde det väl vara dags.
Har dessutom ont i halsen och behöver piggas upp. Det var såklart namnet på kakorna jag föll för... Bakas gärna samtidigt som man lyssnar på (eller sjunger för kakorna när de gräddas i ugnen) Mark Knopflers "Golden heart" ;)

Mörkt muscovadoråsocker är ett härligt socker! Känns och ser ut som blöt sand och smakar saltsyrligt och sött och lakrits, allt på samma gång... What's not to like, liksom?
Kakorna blir spröda och goda!
Muscovadohjärtan
ca 40 stycken

200 g vetemjöl
100 g mörkt muscovadoråsocker
125 g smör (jag hade Bregott)
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman vetemjöl, muscovadoråsocker, smör, äggula och vaniljsocker till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 1 timme.
Ta en promenad så länge. Eller passa på att läsa en vetenskaplig artikel:
http://www.ajcn.org/content/early/2011/01/26/ajcn.110.004622.abstract

Kavla ut degen, med lätt hand, ca 2 mm tjock, och tag ut hjärtan med mått. Kavla inte ut all deg på en gång, det blir onödigt svårt. Dela den i tre delar och kavla varje del för sig.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda muscovadohjärtana mitt i ugnen i 200° i ca 5 minuter. Låt svalna på galler.


Receptet togs från http://www.dansukker.com/dansukker.com/dansukker.com.aspx
Muscovadoråsocker utvinns ur sockerrör. Sockret behandlats så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Då sockret kommer i kontakt med luft blir det lätt hårt. För att få det mjukt igen så tipsar man på DanSukkers hemsida att man kan lägga t ex en äppel- eller potatisklyfta eller en fuktad trasa ( ! ) i sockret. Tänk också på att alltid försluta påsen ordentligt och förvara det svalt, gärna i kylskåp. Muscovadoråsocker finns att köpa Fairtrade/Rättvisemärkt.

2 kommentarer:

  1. Fatta va jag peppar vegomässan! Har just kollat in utställarutbudet och insett att jag måste börja spara pengar inför denna kommande matshoppingfrenesi. Omg, det kommer inte va vackert...

    Kolla in:
    http://vegovision.se

    SvaraRadera
  2. Haha, ja då är vi två... Tänk att man ska behöva bränna semesterpengarna redan i maj :P

    SvaraRadera