söndag 8 maj 2011

Rabarberdessert


En rabarberkompott över en blandning av turkisk yoghurt och Kesella
Svänger ihop en rabarberkompott till dessert. För att jag gillar rabarber.
Och om man låter en grupp personer gå omkring på en teaterscen och alla icke-unisont mumlar med olycksbådande stämma: "rabarber, rabarber, rabarber..." så låter det  jättekusligt. Lärde jag mig på en dramalektion när jag var ung och gick på folkhögskola.

Rabarberkompott
4 späda stjälkar rabarber (ca 200g), lätt skalade
2 msk vatten
3/4-1 dl råsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
ev. en skvätt pressad citronsaft

Gör så här: Skär de skalade rabarberstjälkarna i små bitar (omkring 1 cm) och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och råsocker. Låt koka upp och koka kraftigt under omrörning (gärna med visp) ca 5 min tills rabarbern "smält" och det mesta av vätskan kokat in. Tillsätt vaniljsockret och ev lite citronsaft. Låt svalna.

Serveringsförslag: Rör ihop 50/50 av turkisk yoghurt och Kesella 1% till en blank och slät kräm. Häll upp i fina eller mindre fina glas och toppa med rabarberkompotten samt lite citronzest.

2 kommentarer:

  1. Åh så gott! Jag som precis satt här och kände mig galet sugen på rabarber ;)

    SvaraRadera
  2. Japp, nu är det dags att göra en hel massa godsaker av rabarber tycker jag :)

    SvaraRadera