Sötpotatismos med gräslök, sojachorizo med ketchup, sallad med äpple |
Sötpotatismos
4 port:
500 g sötpotatis
500 g vanlig potatis
1 dl oatly iMat, havregrädde eller matlagningsgrädde
klippt gräslök
salt, peppar
Gör såhär: Skala, skär i bitar och koka bägge potatissorter i lättsaltat vatten i samma gryta. Häll av vattnet och mosa potatisen. Själv tycker jag att en potatispress är det överlägset bästa sättet att göra potatismos på, men så är jag en sån som rynkar på näsan åt klumpar i moset också... Häll i grädde, gräslök. Salta och peppra efter smak. Blanda runt och värm upp moset. Klart att servera!
Sötpotatis är en verklig delikatess tycker jag. Trots sitt namn är sötpotatisen inte släkt med vanlig potatis! Den är väldigt nyttig, rik på karoten som är ett förstadium till A- vitamin. Det äts en hel del sötpotatis i asien och i latinamerika, där den är en basvara. Det vanligt är att man ugnsbakar den och serverar den med kanel och en klick smör som mellanmål.
En intressant japansk dessert på sötpotatis som jag har haft ögonen på ett tag men ännu inte hunnit testa är denna: http://www.japantillbords.se/2010/02/sotpotatis-som-dessert-sott-och-mattande/ men den kommer jag absolut att prova en vacker dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar