söndag 22 maj 2011

Great green soup

"Grön delikatess" från ICA Selection är en smått underbar blandning frysgrönsaker som innehåller bladspenat, broccoli, sugar snaps, sparris och vitlöksskott. Snacka om att täcka folatbehovet när man äter den här blandningen!* Jag hoppas verkligen att den aldrig ska försvinna ur handeln för jag använder den ofta, ofta t. ex. som fyllning i crêpes, pastarätter och som idag en jättegod soppbas till en supersnabb grön soppa:

Köp hem: Grön delikatess, mjölk eller havredryck, buljong och pasta
Great green soup
4 port

7,5 dl vatten
grönsaksbuljong fond, pulver eller tärning (Renée Voltaires lantbuljong är jättefin och utan glutamat och palmolja, men kostar tyvärr därefter)
1-2 dl pasta av valfri sort men välj gärna en som ryms i en sked
300 g Grön delikatess
2 dl mjölk eller havredryck eller liknande

Gör så här: Koka upp 7,5 dl vatten tillsammans med buljong (motsvarande en buljongtärning) och lägg i pastan. Tillsätt Grön delikatess och mjölk och sjud soppan tills pastan är al dente och ätfärdig. Smaka av med svartpeppar och tillsätt ev mer buljong. Man kan servera soppan med nyriven parmesan om man vill och det är verkligen inte fel att tillsätta några strimlor soltorkad tomat!Lyxvariant: Uteslut pastan och använd lite grädde/havregrädde istället för mjölk. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt något lyxigt och dyrt (räkor? musslor? fin stekt svamp?) Servera med riven parmesanost.


* Blev du lite nyfiken på det här med folat? 
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i maten och folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildandet av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist (anemi). Folat eller folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter och filmjölk innehåller förhållandevis mycket folat. Läs mer om folat/folsyra här: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar