lördag 14 maj 2011

Cool eller uncool avokadosoppa

Avokadosoppa med en klick röd tångkaviar


På vår torsdagsträff i studiecirkeln om Grön matlagning lagade vi soppor och sallader så det stod härliga till! Till exempel lagades den här goda ljusgröna soppan på avokado som man kan servera både kall och varm. Den passar utmärkt som förrätt tillsammans med någon trevlig topping, kanske en sked tångkaviar eller vanlig stenbitsrom och tunna skivor avokado. Man kan också ha dill, en citronskiva, räkor... ja, allt vad man i hjärtat och på tungan känner passa till avokado egentligen...

Kyld eller varm avokadosoppa
4-6 portioner som förrätt
2 välmogna avokadofrukter (+ 1/2 till dekoration om man vill)
saften av 1/2 citron
2 dl oatly iMat eller annan matlagningsgrädde, alternativt turkisk yoghurt. (Yoghurtens syra passar bra i den här soppan, men då blir den bäst när den serveras kall)
3 dl buljong (vatten + tärning eller fond) varm eller kall
1 krm svartpeppar
ev 1 krm curry (men den sätter verkligen prägel på soppan så se då till att matcha tillbehören)

Gör såhär: Dela avokadofrukterna mitt itu och kärna ur dem. Gröp ur köttet. Blanda avokadoköttet med resten av ingredienserna i en matberedare eller mixer. Finfördela alltsammans till en slät och len soppa. Smaka av med ev extra kryddor. Antingen serverar du soppan uppvärmd eller så ställ in i kylen så att den blir riktigt kall.

Toppa soppan vid servering med exempelvis avokadostrimlor och tångkaviar. Bjud gärna dina gäster på en trevlig skiva frasigt bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar