måndag 30 maj 2011

Blåbärs- och quinoamuffins, kind of...

Experimentiella blåbärs- och quinoamuffins


Det här börjar ju mest likna en bakblogg, eller en muffinsblogg! Det är konstigt hur viktigt det plötsligt blir att ställa sig att baka när man egentligen borde tentaplugga...

En annan sak som är konstig är att det egentligen var scones jag gjorde, men eftersom degen blev lite lös (för jag experimenterar ofta lite grand när jag bakar och följer inte alltid receptet) och jag petade ner den i muffinsformar istället för att forma den till scones, så antar jag att degen inte riktigt fattade att den skulle bli scones...

Så bakverken ser ut som muffins och smakar ganska mycket som muffins (men de är helt utan ägg) och quinoan som jag så listigt smugglade ner gjorde att de blev saftiga och lite knapriga också! Och goda. Annars hade jag inte brytt mig om att blogga om dem såklart.

Blåbärs- och quinoascones som ville vara muffins istället
ca 15 st:
2 dl vit quinoa, kokt (1 dl okokt- kom ihåg att inte salta i vattnet!)
3,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1,75 dl havredryck eller mjölk
75 g smör eller bregott eller margarin
1 dl frysta blåbär

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman mjöl, socker, salt, bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt quinoan och blanda ordentligt.. Rör der smöret i små kuber och havredryck/mjölk och blanda snabbt samman. Det gör inget att smöret inte blir helt jämnt fördelat i smeten. Rör slutligen ner blåbären. Degen blir rätt lös, mer lik en muffinssmet, så det passar bra att fördela i muffinsformar. Skjutsa in i ugnen på mittenfalsen och grädda godingarna i ca 15 minuter. Förvånansvärt goda med lite ost på, förslagsvis en trevlig skiva Grevéost.

2 kommentarer:

  1. Vad spännande med quinoa i sconesen! Det har jag aldrig testat (och då har jag gjort en del skumma saker med scones :)). Lägger dessa på minnet!

    SvaraRadera
  2. Haha, en del skumma saker med scones låter intressant.. :) Ja, jag älskar ju quinoan och försöker peta ner lite överallt faktiskt!

    SvaraRadera