torsdag 5 maj 2011

Vår bästa (sparris) tid är nu...

Grön skön sparris i en omelett tillsammans med fetaost och rostad röd paprika

"Det är det enkla som är det goda!" Brukar jag ganska ofta höra mig själv säga, lite sådär förnumstigt. Men vad sjutton, det stämmer ju! Av någon anledning blev den här lätta middagen för ett par kvällar sedan en av de godaste på länge: den allra enklaste omelett fylld med en knippe blancherad sparris och några smulor fetaost. Några strimlor av rostad röd paprika fick också landa på tallriken.

Passa på att njut av sparris för det är en kalasfin vårprimör med säsong från slutet av april till omkring midsommar. Sparris består till 93% av vatten och har därför bara 20 kalorier (85 joule) per 100 gram. Dessutom är sparris mycket hälsosam eftersom den är fiberrik och innehåller både kalium, fosfor, kalcium och vitaminerna A, B1, B2, B6, folsyra, C och vitamin E.

Tillhör du den delen av befolkningen som får "aromatisk" urin av sparris? Då kan du ju kanske bli nöjd med att få veta att du delar detta med kungligheterna, som förr i tiden åt sparris just för att få sin urin väldoftande... Sparris är för övrigt lätt urindrivande, pga sitt innehåll av asparaginsyra. Just asparaginsyran är också vad som ger sparrisen dess typiska smak, men den smaken frisätts inte om sparrisen äts rå.

Förvara färsk sparris riktigt kallt (gärna +2-4 grader) och mörkt.

Vit sparris växer under jord och bildar därför inte klorofyll och blir därför inte grön. Vilken sparris tycker du är godast, vit eller grön? Har du inte provsmakat båda sorterna tycker jag att du ska passa på att göra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar