söndag 1 maj 2011

Tofu Stroganoff och andra Stroganoffs


Tofu Stroganoff, matkorn, sallad med avokado
Vet icke om det är en sann historia att klassikern Biff Stroganoff fått sitt namn efter en tandlös ryss som bara kunde äta strimlat kött, (en mycket tragisk historia eller bara gäsp, snark...)? men han skulle ur tuggvänlighetssynpunkt lika gott kunnat testa med tofu tycker jag. Jag hör till dem som älskar tofu och brukar faktiskt "skämta" om att flytta ut på landet och starta en tofufabrik. Tofu görs på sojabönor, på ett sätt som är ganska likt osttillverkning. Man kallar ju också ibland tofu för just sojabönsost. Det är faktiskt inte så svårt men lite tidsödande kanske.

100g tofu naturell innehåller 16,5 g protein, 8,5g fett (sojabönans vegetabiliska fett helt enkelt och därför kolesterolfritt). Jämför det med animaliska livsmedel som t ex 100g skinka eller kycklingkött som båda innehåller ca 20g protein och 3 g fett. Eller med 100g Keso/kvarg som innehåller 12-13g protein och 1-4g fett. Då förstår man att tofu är ju en jättefin vegetabilisk proteinkälla och en guldkälla för den som äter vegankost!

Man tror kanske att tofu bara passar i det asiatiska köket, wokrätter och dylikt, eftersom tofun ursprungligen kommer från Kina och används flitigt i hela Asien. Jag provar gärna något annat och gör det ni också! Här en Tofu Stroganoff:

Tofu Stroganoff
3-4 portioner

1 pkt fast tofu (270g), marinerad eller naturell efter vad man gillar. Jag kör med Kung Markattas oftast.
1 liten gul lök, hackad
ev 200g färska champinjoner, "kvartade" vilket är kockspråk för "skurna i fjärdedelar"
1 msk rapsolja
2-3 msk tomatpuré (delikatesskryddad är god)
1-2 msk fransk senap eller valfri stark senap
salt och svartpeppar
1 dl vatten
1-2 dl lätt crème fraiche eller matyoghurt eller liknande
ev örter om man nu råkar älska dem: t ex dill, persilja, oregano... (timjan och svamp älskar varandra)
Alla mått är ganska ungefärliga, man kan spä med mera vatten/matyoghurt och ta mer eller mindre av senap och tomatpuré efter smak. Och vill du ha vitlök i så visst, varför inte...


Tofu i stekpannan


Gör så här: Strimla tofun i ca 1 cm breda strimlor. Fräs i lite olja i en stekpanna tills tofun fått gyllenbrun fin färg runt om på alla sidor. Tag upp ur pannan och ställ åt sidan. Fräs i lite ny olja lök och ev champinjoner. Om du har champinjoner fräser du tills vätskan från svampen kokat in. Tillsätt sedan tomatpuré, senap, vatten, kryddor och tofun och koka upp. Lätt crème fraichen kan tillsättas redan här men använder du matyoghurt skär den sig om man kokar den. Justera smakerna och låt småputtra i ca 10 minuter. (Blanda ner matyoghurt och värm upp till kokpunkten). Och glöm inte örterna! Servera med ris, bulghur, kokt potatis, matkorn eller en bit bröd.

Annat man kan göra god vegetarisk Stroganoff på efter i princip samma recept: Enbart svamp och gärna flera sorter eller strimlad sojakorv (och det blir en jätteläcker korv stroganoff believe me).

Vill bara påpeka att jag inte alls dissar det asiatiska köket. Det finns faktiskt en kinesisk tofurätt som är lite som en helig graal för mig. "Ma po dou fu" aka "den koppärriga gummans bönost"- en spännande rätt från Sichuan som kombinerar färs med tofu, men då måste jag alltså lyckas hitta den där j*kla sichuanpepparn först...

2 kommentarer:

  1. Tack för detta recept! Lagade just en mumsig vegansk middag utifrån ditt recept :)

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra! Ja, tofu går ju att göra hur mumsigt som helst :)

    SvaraRadera