fredag 20 maj 2011

Spaghetti Carbonara tofustyle

Jo, jag vet att ni tänker: mille diavolo! Nu lagar hon mat med tofu igen! 
Men jag trixade faktiskt ihop en riktigt, riktigt, riktigt god spaghetti carbonara till middagen idag! Använde i och för sig rökt tofu (märket Viana) istället för bacon och pappardelle istället för spaghetti - men annars gjorde jag som vanligt... 
Molto bene pappardelle alla carbonara!


Självklart kan man köra "old school " och göra den här carbonaran med stekta baconstrimlor istället för rökt tofu, men jag *ahem* äter ju inte bacon så ofta...

Spaghetti carbonara tofustyle
4 portioner
300 g spaghetti eller pappardelle eller tagliatelle
150 g rökt tofu
1 st gul lök
2 st ägg
½ dl grädde eller oatly iMat havregrädde
75 g riven parmesanost
salt
grovmalen svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Koka spaghettin (eller vilken pasta du valt) enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet. Skär tofun i små bitar. Hacka den gula löken fint.

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek löken tills den är gyllene och genomstekt men inte brun. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt. Häll sedan på lite mer olja i pannan- någon tesked räcker- och lägg ner den rökta tofun och låt allt stekas upp som hastigast så att tofun blir genomvarm. Visst kan man om man vill steka även tofubitarna gyllene tillsammans med löken- jag tycker dock att tofun blir godare och mer saftig om man inte steker den så länge.

Vispa under tiden ihop ägg, (havre)grädde och riven parmesan. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med lite salt.

Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda genast den heta pastan med tofu och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked så att såsen verkligen täcker runt om hela pastan. Servera på förvärmda tallrikar (ställ in tallrikarna i 75 grader i ugnen en stund eller mikra dem) och strö över nymalen svartpeppar och gärna lite persilja. Och varför inte några långrostade tomathalvor och en fräsch sallad vid sidan om?

Hittar man inte rökt tofu så kan man faktiskt använda stekt shiitakesvamp istället- en svampsort som är fullpackad med umami!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar