söndag 17 april 2011

Tzay och thailändska buddhistmunkar

Tzayspett på en bädd av wokgrönsaker i kokosmjölk

Tzaybitar, en rasande fiffig uppfinning av buddhistiska munkar i Thailand, är ju väldigt populärt hos oss som gärna äter vegetariskt (och extra mycket hos veganerna, då de är ägg och mjölkfria). Med all rätt, skulle jag vilja säga. De är jätteläckra ugnsgrillade. De är saftiga, lite halvfeta och mäktiga sådär, sojaolja är ju listad som ingrediens nr 2 i ingredienslistan, men pensla dem med sojasås och en generös skvätt lime, and you're good to go! Tre spett som på bilden räcker mer än nog, man blir mätt och nöjd.

Ingredienser: Sojaprotein, sojaolja, sojasås, sojapulver socker, majsmjöl, potatismjöl, ingefära, kryddor, peppar, salt, chilipulver. http://www.ridderheims.se/products.aspx?id=6&sid=75&lid=75

För övrigt har jag läst mig till att om man beger sig till Thailand och provar på klosterlivet där, så får man äta någon slags koriandersmakande "rissoppegröt" till frukost eller ja, att överhuvudtaget i Thailand är denna rätt poppis till frukost... Kanske något jag med mitt grötintresse borde utforska. I'll keep you informed.

Annars verkar det ju ganska soft att retreata om man jämför med studentlivet, här ett exempel på vad man får vara med om i klostret Suan Mokkh:

Dagens schema

04.00 Uppstigning.
04.30 Morgonläsning.
04.45 Sittande meditation.
05:15 Yoga.
07.00 Abbotens morgontal och sittande meditation.
08.00 Frukost och städning.
10.00 Dhamma-lektion (buddhism, livsfilosofi med mera)
11.00 Sittande meditation.
11.45 Gående meditation.
12.30 Lunch och städning.
14.30 Lektion i meditation.
15.30 Sittande meditation.
16.15 Gående meditation.
17.00 Chanting och Loving kindness-meditation.
18.00 Te, städning och bad i varma källorna.
19.30 Sittande meditation.
20.00 Gående gruppmeditation.
20.45 Sittande meditation.
21.15 Sängdags.
22.00 Ljuset släcks.

Matsedel

Frukost: Rissoppa, sallad och lite frukt.
Lunch: Delikata thailändska rätter med ris och efterrätt.
Kvällsmål: Chokladdryck gjord på soyamjölk.


Min enda invändning är väl att man kanske blir lite hungrig framemot kvällningen. Fast det beror kanske på hur mycket av de delikata thailändska rätterna man lyckades peta i sig till lunch!

Läs mer: http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/asien/thailand/article12031833.ab



 

2 kommentarer:

  1. Alltså nu förstår jag var du får dina rikedomar ifrån! Riktigt smart extraknäck måste jag säga Nina:

    http://www.ninasmat.se/

    SvaraRadera
  2. Haha, busted :P
    Eller: I wish!

    SvaraRadera