måndag 23 maj 2011

Jag provar en ny gröt. Del 5

Håll i er nu för detta blir exotiskt!!

Potatisgröt med lingon och smörklick, sekunderna innan mjölken hälldes på...

Potatisgröt från Finland
1 portion:
3 mindre potatisar
2 1/2 dl vatten
3 msk råg- eller kornmjöl
1/2 tsk salt

Gör så här: Skala och skär potatisen i bitar. Hetta upp vattnet till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt potatisen (vattnet ska precis täcka potatisen), saltet och koka mjuk under lock. Ta tillvara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvattnet. Hetta upp igen och strö mjöl på moset och sjud på svag värme ca 10-15 min. Rör om ganska ofta. Servera med mjölk och lingonsylt och ev. en smörklick.

Om det är någon som tror att potatisgröt är lite som ett segt potatismos, så är väl inte det så tokigt gissat... Men faktum är att tillsammans med mjölk och lingonsylt blev det på det hela taget riktigt trevligt! Och mättande... En bra start på morgonen.

3 kommentarer:

  1. Det där måste jag nog prova, ser gott ut!/Annica

    SvaraRadera
  2. Vad spännande! jag skulle nog aldrig ha kommit på tanken att göra en potatisgröt, men det måste nog nästan provas :)

    SvaraRadera
  3. Annica och Carita: Det tycker jag verkligen ni ska göra; gott, nyttigt och billigt :)

    SvaraRadera